Porto - studium przypadku
Twierdzenie, że wszechświat powstał z chaosu ma zastosowanie w powstaniu świata porto. Prawdopodobnie gdyby nie wojny Francji z Anglią w XVII i XVIII wieku i ich wzajemne embargo oraz wojna Francji z Holandią, Anglicy i Holendrzy nie musieliby poszukiwać zastępczego wina w Portugalii (dalej piliby francuskie), a portugalskie winiarstwo nie miałoby takiego impulsu do rozwoju. Faktem jest, że wina w Portugalii były wytwarzane i nadal pewnie by je robiono, tylko czy powstałoby porto? Sam fakt wzmacniania nie można nazwać nowatorskim, ponieważ już od 300 lat stosowano "mutage" w Rousillon, ale z pewnością na poprawę jakości win z Douro wpłynęło paradoksalnie trzęsienie ziemi w Lizbonie w 1755 roku, podczas którego zginęło ok 40 tys ludzi. Jak podaje Hugh Johnson w "Story of Wine", to poprzez poszukiwanie środków finansowych na odbudowę stolicy, markiz de Pombal zaczął kontrolować ilość i jakość win Porto (oraz handlarzy), wprowadził monopol na aguardente, którym wzmacniano wina, a także stworzył podwaliny pod dzisiejszą apelację (1756 - jedna z pierwszych apelacji świata).
Wina z Veneto, których warto spróbować
Veneto, a właściwie Wenecja Euganejska to region winiarski położony w północno-wschodniej części Włoch. Oparty od północy o Alpy, od wschodu o Morze Adriatyckie, a od zachodu o Jezioro Garda. Znajdziemy w Veneto malownicze tereny z pięknymi, historycznymi miastami - Wenecją i Weroną. Winorośl rośnie tu prawie wszędzie, napotykając idealne warunki, zarówno klimatyczne, jak i glebowe. Dzięki różnorodności mikroklimatów i długiej historii upraw, Veneto zachwyci bogactwem stylów wina.