Wina z Doliny Loary
Dolina Loary to olbrzymi teren w północnej i środkowej Francji, wytwarzający miliony litrów wina, a w Polsce (i na świecie) w zasadzie mało znany. Dlaczego? Ponieważ moda na mocne, czerwone wina zdominowała rynek winiarski. A Loara wytwarza wszystkie style win, poza tymi. Znajdziemy tu lekkie i świeże wina białe, pełną gamę win musujących, rześkie wina różowe, zarówno wytrawne, jak i słodsze, a także czerwone wina, z tym że ze względu na klimat i tutejsze szczepy, z niższym alkoholem (12-13%) i wyższą kwasowością. Różnorodność jest spora, a w niniejszym artykule dowiecie się na co zwrócić uwagę i po ci sięgnąć. Wina były degustowane podczas warsztatów "Dolina Loary", które odbyły się w Tasting Roomie w Poznaniu, 3 kwietnia 2016.
stół degustayjny w Tasting Roomie
MERLOT - szczep o wielu twarzach
Jeden z najpopularniejszych szczepów świata, ustępujący ilością nasadzeń tylko Cabernetowi, występujący w winach pojedynczo, jak i w słynnych blendach. O czym mowa? O Merlocie, który znalazł się "na warsztacie" MS-Sommeliera i gości warsztatowych 21 lutego 2016. Podczas degustacji otworzyliśmy 16 win z całego świata, pochodzących z rozmaitych terroir, wytwarzanych w różnych stylach i rocznikach. Bardzo ciekawy materiał do badań nad charakterystyką tego szczepu, potencjałem dojrzewania i w jaki sposób zachowuje się poprzez użycie rozmaitych gatunków dębu.
Merloty były degustowane w ciemno, poukładane przeze mnie według algorytmu uwzględniającego wiek wina, użycie beczki, poziom alkoholu i cenę. Każdy z uczestników oceniał wina a po degustacji wskazywał najlepsze trzy (3 pkt za 1 miejsce, 2 pkt za 2 miejsce i 1 pkt za 3 miejsce). Po podsumowaniu głosów uczestników mogliśmy wskazać najlepsze wina degustacji. Poniżej znajdziecie opisy win, moją opinię i ocenę, ale obok podaję też czołowe miejsce z głosowania uczestników (pierwsze trzy).
Zacznę od najlepszych...