Austria mniej znana

Austria

  • ok. 46 tys. hektarów winorośli rozlokowanych w czterech regionach (Dolna Austria, Wiedeń, Burgenland i Styria)
  • 16 podregionów winiarskich dla win jakościowych
  • 9 apelacji DAC
  • 35 dozwolonych odmian dla win jakościowych (22 białych i 13 czerwonych)

Egri Bikaver

Egri Bikaver to czerwone wino węgierskie, pochodzące z okolic miasta Eger. W wolnym tłumaczeniu jest to "bycza krew" i pod tą nazwą funkcjonuje w świadomości Polaków. Wielu z tą nazwą się spotkało, ponieważ wino było dostępne w czasach PRL-u, jak również można je było zakupić w latach dziewięćdziesiątych za bardzo symboliczne kwoty. Niestety wówczas jakość dostępnych Egri była przerażająco niska, a wina pochodziły w większości z wielkich konglomeratów / spółdzielni, produkujących wina na ogromną skalę. Tamten wizerunek Egri w dalszym ciągu pokutuje i wielu konsumentów niechętnie sięga bo butelkę czerwonego węgrzyna...

 x 

Twój koszyk jest pusty