Wino bezalkoholowe - które najlepsze? (panel)

Wina bezalkoholowe spotykają się dziś z diametralnie różnymi opiniami. Wiąże się to z perspektywą postrzegania. Dla osób kochających wino, które mogą korzystać z jego walorów - sprawa jest jasna - bezalkoholowe wina mogą nie istnieć. Zupełnie inne reakcje można spotkać wśród kobiet ciężarnych lub matek karmiących, osób które prowadzą pojazdy lub tych, którzy z przyczyn zdrowotnych lub religijnych nie mogą pić wina. Rośnie również grupa ludzi ideologicznie odrzucających alkohol (tak jak weganie odrzucają mięso).

Najlepsze wino białe - opis poniżej

Wurtembergia - tak blisko, a tak daleko

Tak blisko, a tak daleko. Wurtembergia (Württemberg) to region położony w południowym niemieckim landzie Baden-Württemberg. Od granicy polsko-niemieckiej w Zgorzelcu wystarczy poświęcić 6 godzin by dojechać do Stuttgartu - stolicy tego regionu. Mimo geograficznej bliskości, wina z Wurtembergii niezwykle rzadko można spotkać w Polsce. Szukając importerów, wystarczyło mi palców jednej ręki, żeby ich policzyć. Dlaczego? Pomimo swoistego "boomu" na niemieckie wina wytrawne, dotyczy on głównie Rieslingów. Spożycie win wytworzonych z innych szczepów białych rośnie, natomiast wina czerwone są niemal niezauważane. Nieprawdą jest, że te wina nie są jakościowe. One potrafią być świetne, wiele posiada oznaczenie Erste Lage czy Grosse Lage, lecz muszą trafić na świadomego konsumenta, który zrozumie charakter szczepu oraz wpływ klimatu i terroir.

Lemberger Erste Lage

Wurtembergia jest w Niemczech liderem w produkcji win czerwonych. Podaje się, że jest to nawet około 70% całej produkcji win w Wurtembergii (niektóre źródła wzmiankują o 80%). Te liczby jasno pokazują, że poza niewielkim regionem Ahr, słynącym ze Spatburgundera (Pinot Noir), Wurtembergia jest potentatem wśród czerwieni. Dominują tu jednak szczepy-ciekawostki, które zdecydowanie warto chociaż raz spróbować.

 x 

Twój koszyk jest pusty