Winne osobliwości (wina czerwone i wzmacniane) - relacja z warsztatów cz.2.

Niniejszy artykuł to kontynuacja relacji z warsztatów "Winne osobliwości", które zorganizowałem w październiku 2015 w Poznaniu. Zaproszeni goście zostali poproszeni o określenie "osobliwości" win poddanych degustacji. Osobliwość aromatyczno-smakowa punktowano w ślepej degustacji, natomiast osobliwość regionu i szczepu po usłyszeniu jakie to wino. Jakość oceniałem osobiście. Poniżej prezentuję wina czerwone i wzmacniane tego wieczoru. Białe i musujące opisałem we wcześniejszym artykule.

Winne osobliwości (wina musujące i białe) - relacja z warsztatów

Czym jest osobliwe wino? Dziwaczne? Inne? Jak je ocenić? Te pytania postawiłem sobie przed warsztatami "Winne osobliwości", które zorganizowałem w październiku 2015. Ocenianie dziwaczności czy normalności jest bardzo subiektywne. Dla kogoś kto zetknął się z winami z Jury i Jerez, takie smaki nie będą dziwne, a tym co nigdy nie próbowali objawią się jako przedziwne novum. Dziwne potrafią być też rzadkie szczepy czy nieczęsto spotykane metody produkcji. Jednak zawsze osobliwość jest oceną indywidualną.

Udało mi się zebrać wina, które osobiście uważam za osobliwe przynajmniej w jednej kategorii. Postanowiłem zaprezentować gościom 26 win podczas degustacji w ciemno. Nie wiedząc o tym skąd pochodzi wino i z jakiego jest szczepu, oceniali najpierw stopień jego dziwaczności smakowo-aromatycznej, a następnie już znajac wino, określali osobliwość pochodzenia i szczepu. Osobliwość we wszystkich kategoriach została określona w skali 1-10, gdzie 10 to ekstremalnie dziwne wino. W niniejszym artykule opisane zostały wina musujące i białe, a w kolejnym tekście opiszę wina czerwone i wzmacniane.

 x 

Twój koszyk jest pusty