Furmint - kolejne starcie / errata
Gdy w styczniu przymierzałem się do zorganizowania panelu Furmintów, zupełnie nie spodziewałem się jego następstw. Wtedy udało się zebrać reprezentatywną grupę win, pochodzących od rozpoznawalnych producentów. Okazało się, że artykuł zdobył sporą popularność wśród czytelników, a szczególnie u miłośników węgierskich win. Pojawiły się także głosy o zbyt mały zakres poszukiwań i o pominięcie równie dobrych albo i lepszych Furmintów, dostępnych na polskim rynku.
W międzyczasie skontaktował się ze mną Paweł Świerczek (Rafa-Wino) z propozycją panelu degustacyjnego importowanych przez siebie win. W ten sposób zrodził się pomysł "erraty" poprzedniego artykułu dotyczącego "najlepszych Furmintów"...
Żeby panel degustacyjny nie był oderwany od rzeczywistości, znów zebrałem grupę sommelierów (tym razem 9), ponownie wszystkie wina były degustowane "w ciemno", a wśród win znalazł się zwycięzca poprzedniej degustacji Dobogo Furmint 2012 (aby mieć porównanie, czy podczas tego spotkania znalazły się wina lepsze).
Poniżej przedstawiam opisy, zdjęcia i oceny degustowanych win. Dobogo Furmint 2012 w styczniu uzyskał ocenę 6,8, a teraz 6,9, dlatego uważam porównanie wyników obu spotkań za miarodajne.
Furmint - panel degustacyjny
Czym jest Furmint?
Furmint to szlachetna odmiana winorośli, dająca białe grona. Występuje głównie w węgierskim Tokaju, ale znana i ceniona jest również w węgierskim Somlo oraz w krajach ościennych - Austrii, Słowacji, jak również w Chorwacji i Słowenii. Poza Europą Środkową znaleźć można kilka winnic obsadzonych tym szczepem w kalifornijskim Russian River oraz w południowo-afrykańskim Swartlandzie.
Ampelografowie uważają, że Furmint jest rdzennym szczepem dla terenów dziejszych Węgier, ale doszukują się związków genetycznych ze starą odmianą Gouais Blanc, które jest jednym z rodziców dla wielu europejskich odmian, w tym dla Chardonnay.