Pairing
Galaretka z Porto Tawny
Na Wino Na Widelcu nie zwykliśmy pisać o winach z dyskontów i marketów, ponieważ jest to wbrew naszej filozofii. Zdarzyło się jednak, że otrzymaliśmy w prezencie kupione tam Porto Tawny. Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, ale my postanowiliśmy spojrzeć co wino sobą prezentuje. Porto okazało się niezbyt dobre, więc je przetworzyliśmy...
Kotlety jagnięce w świeżych figach i czerwone Douro
Czy Wy też zauważyliście, że niewielka ilość składników w potrawie wpływa korzystnie na jej smak? Nie jest on wtedy zbyt rozproszony, ale skupia naszą uwagę na intensywności kilku głównych części składowych. Dziś proponujemy Wam takie danie - zestaw jagnięciny, świeżych fig i polenty. Do naszego dania potrzebowaliśmy kilku kotletów jagnięcych z kością. Zgodnie ze zwyczajem zbiliśmy je lekko drewnianą pałką, by zmiękło. Następnie zamarynowaliśmy w oliwie, czosnku i świeżej szałwii. Kotlety leżały w marynacie całą noc. Rano zarumieniliśmy je na patelni z dwóch stron, po czym podlaliśmy odrobiną czerwonego wina i dusiliśmy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy mięso było już prawie gotowe, dodaliśmy przekrojone na pół figi i dusiliśmy wszystko jeszcze 15 minut. Dla smaku doprawiliśmy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Nebbiolo Langhe i tagliatelle z prawdziwkami i bakłażanem
Pachnące lasem borowiki zagościły w naszej kuchni. Niewiele ich było, ale wystarczyło, by coś z nich przyrządzić. W kącie leżała samotna dynia, która czekała na swoją szansę. Postanowiliśmy przedstawić ich sobie. Mimo iż jako single zdają się być bardzo smaczni, chcieliśmy zobaczyć czy sprawdzi się ten mezalians...
Karkówka z Pinotem i nostalgia za odchodzącym latem
Nostalgia za odchodzącym latem
Zmierzch słońca sierpniowy,
pomruk jesieni
napawa smutkiem i grozą.
Światło znalazło inne oblicze
we łzach wina.
Gdy płacze, serce
płonie w kolorze burgundu.
Wspomnienia za minionym czasem,
nadzieja, światło i słowo.
Wszystko znalazłem...
Maciej Sokołowski, 31.08.2013, Poznań
Wino do zupy: cebulowa + Gelber Muskateller
Kolejny odcinek z serii "dobieramy wino do zupy". Cykl jest o tyle intrygujący, że nawet wśród sommelierów nie ma całkowitej zgody czy dobierać wina do zup. W naszym przekonaniu sam fakt doboru jest słuszny, a czy proponowane kompozycje są właściwe zdecydujecie Wy, drodzy czytelnicy. Nasze kubki smakowe i powonienie mówi nam, że dziś warto zaproponować zupę cebulową i austriackie wino Gelber Muskateller!