Pairing
Kuchnia staropolska - klub kolacyjny
Dnia 13 października 2013 odbył się pierwszy klub kolacyjny "Wino Na Widelcu". Tematem przewodnim była kuchnia staropolska, wzorowana na artykułach prof. Dumanowskiego i książce kucharskiej Igi, którą odziedziczyła po swojej babci. Celem klubu kolacyjnego było sprawdzenie, czy wina polskie komponują się z miejscowymi, staropolskimi potrawami.
Rozpoczęliśmy od aperitifu, którym było wino ze szczepu Seyval Blanc. Wino białe, rześkie i delikatnie kwasowe. Odrobina mineralności i cukru resztkowego (wino półwytrawne) predestynowały je do tego, by wyczyścić kubeczki smakowe i przygotować gości do staropolskich potraw.
Rydze i gęsie żołądki z białym Bergerac
Rudy rydz, jak śpiewała Helena Majdaniec, to wysoce ceniony grzyb jadalny, występujący w umiarkowanym klimacie, również w Polsce. Trudny do znalezienia w lesie, ponieważ rośnie tylko w młodych zagajnikach na piaszczystym podłożu. Wśród grzybiarzy panuje też przekonanie, że rydzów z roku na rok jest coraz mniej ze względu na coraz większe zanieczyszczenie środowiska. Walory smakowe rydzów i niedostępność rydzów, sprawiają, że w gastronomii są wysoce poszukiwane, ale też i kosztowne.
Wino do sushi
Restauracje kuchni japońskiej, a szczególnie sushi bary, wkomponowały się w polską rzeczywistość. Im dłużej sushi funkcjonuje w gastronomii, tym częściej trafia "pod strzechy". Restauracje dają, a przynajmniej powinny dawać, przykład swoim gościom, jakie wina należy dobierać do sushi. W ich ofercie dominują wina białe i musujące. Intuicyjnie poprawnie. Problem pojawia się wtedy, gdy zdamy sobie sprawę z wachlarza rozmaitości świata sushi i wina. Uważa się, że białych szczepów winnych jest kilkaset, rodzajów sushi podobnie.
Klub kolacyjny: łączenie staropolskiej kuchni z polskim winem - 13.10.
Mamy przyjemność zaprosić Państwa na pierwszy organizowany przez Wino Na Widelcu "Klub kolacyjny", który odbędzie się 13 października 2013. W związku z ogromnym zainteresowaniem polskimi winami, zdecydowaliśmy się zagłębić w temacie. Zaproponujemy Wam potrawy z kuchni staropolskiej, do których dobierzemy lokalne wina. Wszędzie w winiarskim świecie, wina tworzą najlepsze pary z miejscową kuchnią. Czy tak jest też w Polsce? Warto się przekonać!
Klub kolacyjny jest również świetną okazją do miłego spędzenia niedzielnego popołudnia i nawiązania nowych znajomości wśród osób zainteresowanych kuchnią i winem. Poza obfitą kolacją i sporą ilością wina, zaproponujemy Wam także część integracyjną - wspólne gotowanie jednego z dań. Grupa maksymalnie 20 osób, jeden wspólny stół, niedzielne popołudnie, pyszne jedzenie i dobrane do potraw wina - wszystko to sprawi, że zechcecie uczestniczyć w naszych klubach regularnie. A będzie ku temu okazja, bo kluby będziemy organizować cyklicznie (raz w miesiącu).
Bacalhau na kaszance i czerwone Alentejo
Wczoraj Iga obchodziła swoje urodziny. Wszyscy, którzy ją znają, wiedzą że oczkiem w głowie Igi jest Portugalia. Najchętniej uciekłaby tam teraz na 7 miesięcy i wróciła na majówkę gdy pogoda znów będzie w Polsce "do zniesienia". Na szczęście wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że Iga przezimuje w Polsce i będziemy mogli razem komponować połączenia winno-kulinarne oraz wspólnie je testować. Pisanie o doświadczeniach, a nie o teorii, jest fundamentalną zasadą Wino Na Widelcu.
W związku z urodzinami i fascynacjami Igi, przygotowaliśmy portugalskie danie - pasteis de bacalhau com morcela (suszony dorsz atlantycki na kaszance). Połączyliśmy danie z portugalskim winem, aby jubilatka była w pełni zadowolona...