Pairing

Winiarski Blog 2013

Wino Na Widelcu zostało nominowane w konkursie Winiarski Blog 2013, którego organizatorem był Czas Wina. Nominowano 20 blogów o różnej charakterystyce i około-winiarskiej tematyce. Przez dwa ostatnie miesiące można było głosować na "Najlepszy Blog Winiarski" w celu przyznania nagrody publiczności. To dzięki Waszym głosom i determinacji Wino Na Widelcu uzyskało najwyższą ilość punktów i po dramatycznej końcówce głosowania wygraliśmy Grand Prix - nagrodę publiczności!

Jakie wino do Rogala Świętomarcińskiego?

Dzień 11 listopada jest w Polsce świętem narodowym, ale tradycyjnie to także Dzień Św. Marcina. W całej Polsce promuje się gęsinę, a w Wielkopolsce również "Rogale Świętomarcińskie". Ten smakołyk, wypiekany w Poznaniu od ponad 100 lat, robiony jest z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła (według certyfikatu - margaryny) i skórki pomarańczowej. Z wierzchu polany jest lukrem i czasami posypany orzechami lub migdałami.

Wypiek rogali to domena poznańskich cukierników, którzy otrzymali certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Certyfikat zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości. Od kilku lat Unia Europejska certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

Gulasz z serc gęsich

Mamy wrażenie, że w ostatnich dniach gęsina opanowała świat, a przynajmniej ten, który nas otacza. Nie ważne czy włączamy TV, słuchamy radia, czytamy menu restauracyjne, czy nawet robimy zakupy w sklepie - zewsząd polecają gęsinę na św. Marcina. Daliśmy się ponieść fali, ponieważ uważamy gęsinę za dobre mięso, ale jak to my, pójdziemy odrobinę pod prąd. Dziś nie będzie piersi, nogi czy skrzydełka, ani nawet wątróbki... Dziś od nas dla Was na św. Marcina (11.11.) - gulasz z serduszek gęsich w sosie z winogronami, podany z francuskimi kluseczkami.

Sherry Fino - do czego podawać?

Po ostatnim wieczorze, podczas którego testowaliśmy połączenia napojów ze śledziem, pozostała jeszcze połowa zawartości butelki Sherry Fino. Z tak delikatnym śledziem w oliwie i cytrynie, Sherry nie komponowało się zbyt dobrze. Z tego względu zaplanowaliśmy przy kolejnej okazji sprawdzić, do czego podawać Fino.

Fino to najbardziej wytrawna i najjaśniejsza z odmian Sherry. Jego charakter ukształtowany jest przede wszystkim przez flor, a nie wzmacnianie. Flor to komórki drożdży, które powstają na powierzchni wina po zakończeniu fermentacji. Rozrzedzają one strukturę wina i dają cudownie rześki, wytrawny smak Fino. Flor może powstać tylko ze względu na niską jak na Sherry zawartość alkoholu (ok. 15%).

Co podajemy do śledzia?

Śledź to temat tabu przy połączeniach z winem. Większość Polaków powie, że tradycyjnym doborem jest czysta wódka. Mało tego, większość Polaków powie, że nie wyobraża sobie czegoś innego niż wódka...

Właściwie czemu tak jest? Przecież śledź może być podany na dziesiątki sposobów, tak jak na przykład suszony dorsz w Portugalii.  Po pierwsze, śledzie rozróżniamy na gatunki... wyróżniamy śledzia atlantyckiego, pacyficznego, bałtyckiego, obłego, patagońskiego i złotośledzia. Każdy smakuje inaczej.
Załóżmy, że mamy młodego śledzia bałtyckiego, czyli matiasa. Płaty śledziowe mogą być moczone w solance, wędzone lub smażone. My degustowaliśmy klasycznego, moczonego w solance śledzia. Aby zredukować sól, płaty śledziowe można moczyć w wodzie lub mleku, krócej lub dłużej. Ostatecznie zawartość soli jest różnorodna. Wymoczone śledzie, można następnie przyrządzić na wiele sposobów. Ważna jest zalewa - olejowa czy oliwna, z octem czy z cytryną, na delikatnie czy intensywnie? Z cebulką, ogórkiem, a może z rodzynkami, pomidorami? Na słodko, na kwaśno, na pikantnie. Podsumowując można powiedzieć, że śledź jako ryba, przyjmuje smak otoczenia w jakim się znajduje, ponieważ dobrze zrobiona i wypłukana z soli, jest niezwykle aksamitna w smaku.

 x 

Twój koszyk jest pusty