Pairing
Ormiańska uczta - 1.12
Dnia 1 grudnia przygotujemy dla Was ormiańską ucztę. W wyborze menu sugerowaliśmy się książkami na temat ormiańskich kulinariów, a potem nasze wybory konsultowaliśmy z panem Pavlem Portojanem - Ormianinem mieszkającym od wielu lat w Polsce i importującym tamtejsze wina. Od pana Pavla również zakupiliśmy wina, które będą odpowiednio dobrane do ormiańskich potraw.
Menu:
* Kulki z czerwonej fasoli i orzechów podawane z oliwkami
* Sałatka z ziemniaków i kiszonej kapusty
* Kotleciki z pstrąga z sosem estragonowym
* Drożdżowe smażone pierożki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym (karkandaki)
* Zimowa zupa z baraniny i grochu z dodatkiem suszonych moreli
* Szaszłyk barani z sałatką bakłażanową i pieczonymi ziemniakami
* Ciasteczka z miodu, orzechów i migdałów
* Lawasz czyli ormiański chleb
Ormiańska uczta odbędzie się w poznańskiej restauracji Trattoria Castellana (ul. Fredry 7) w niedzielę 1 grudnia o godzinie 17:00. Spotkanie będzie trwać około 2,5 godziny, ale może rozwinąć się w dłuższą biesiadę.
Ze względu na kameralny charakter kolacji (max. 16 osób), wstęp tylko przy wcześniejszej rezerwacji (tel. 696 413 606).
Koszt uczestnictwa to 120 zł/osobę. Dla posiadaczy kart klubowych 100 zł.
Wina już czekają. Próbowaliśmy ich podczas targów ENOEXPO i zapewniamy, że są wysokiej jakości. Wraz z potrawami będą tworzyć magiczną ormiańską całość.
Zapraszamy
Iga i Maciej
Restauracja "Wino Na Widelcu" 16.11 - relacja
Pierwszy "nasz" Restaurant Day już przeszedł do historii, ale wspominać go będziemy jeszcze wiele razy. Dziękujemy wszystkim, którzy przyszli sprawdzić jak gotujemy i jak dobieramy wina do potraw. Jednodniowa restauracja okazała się sukcesem, ponieważ wszystko co dla Was przygotowaliśmy zostało ze smakiem skonsumowane.
Menu było krótkie, ale za to wypełnione smakami jesieni. Chętnie posilaliście się zupą "cztery strąki", przygotowaną z grochu, fasoli, cieciorki i soczewicy. Ta rozgrzewająca zupa była idealna na pierwsze zamówienie, ze względu na listopadowy chłód na zewnątrz.
Winiarski Blog 2013
Wino Na Widelcu zostało nominowane w konkursie Winiarski Blog 2013, którego organizatorem był Czas Wina. Nominowano 20 blogów o różnej charakterystyce i około-winiarskiej tematyce. Przez dwa ostatnie miesiące można było głosować na "Najlepszy Blog Winiarski" w celu przyznania nagrody publiczności. To dzięki Waszym głosom i determinacji Wino Na Widelcu uzyskało najwyższą ilość punktów i po dramatycznej końcówce głosowania wygraliśmy Grand Prix - nagrodę publiczności!
Gulasz z serc gęsich
Mamy wrażenie, że w ostatnich dniach gęsina opanowała świat, a przynajmniej ten, który nas otacza. Nie ważne czy włączamy TV, słuchamy radia, czytamy menu restauracyjne, czy nawet robimy zakupy w sklepie - zewsząd polecają gęsinę na św. Marcina. Daliśmy się ponieść fali, ponieważ uważamy gęsinę za dobre mięso, ale jak to my, pójdziemy odrobinę pod prąd. Dziś nie będzie piersi, nogi czy skrzydełka, ani nawet wątróbki... Dziś od nas dla Was na św. Marcina (11.11.) - gulasz z serduszek gęsich w sosie z winogronami, podany z francuskimi kluseczkami.
Sherry Fino - do czego podawać?
Po ostatnim wieczorze, podczas którego testowaliśmy połączenia napojów ze śledziem, pozostała jeszcze połowa zawartości butelki Sherry Fino. Z tak delikatnym śledziem w oliwie i cytrynie, Sherry nie komponowało się zbyt dobrze. Z tego względu zaplanowaliśmy przy kolejnej okazji sprawdzić, do czego podawać Fino.
Fino to najbardziej wytrawna i najjaśniejsza z odmian Sherry. Jego charakter ukształtowany jest przede wszystkim przez flor, a nie wzmacnianie. Flor to komórki drożdży, które powstają na powierzchni wina po zakończeniu fermentacji. Rozrzedzają one strukturę wina i dają cudownie rześki, wytrawny smak Fino. Flor może powstać tylko ze względu na niską jak na Sherry zawartość alkoholu (ok. 15%).