Pairing

Tokaji Szamorodni & racuchy i naleśniki

Nasza jednodniowa restauracja z okazji Restaurant Day zostanie otwarta już wkrótce - 16 listopada. Wciąż obmyślamy menu, dopieszczamy receptury i połączenia winno-kulinarne. Wczoraj testowaliśmy kolejne połączenie, zbudowane na kontrastowym doborze słonego pleśniowego sera i słodkiego białego wina. Konfrontacja słonego ze słodkim jest już znana od dawna i przez wielu smakoszy lubiana. Na tej podbudowie przygotowaliśmy dwie potrawy.

Jakie wino do gulaszu z dzika?

Ze względu na wiele zapytań typu "jaka jest tajemnica przyrządzenia tak dobrego gulaszu z dzika", którego serwowaliśmy podczas klubu kolacyjnego, dziś odpowiadamy.

Gulasz z dzika z kaszą. Fot. Julian Redondo Bueno

W zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym na poznańskich Jeżycach zakupiliśmy mięso z udźca dzika. Celowo zaplanowaliśmy gulasz z udźca, żeby był w miarę chudy i komponował się z mniej tanicznym, polskim czerwonym winem. Gulasz np. z karkówki byłby bardziej tłusty i wymagałby bardziej tanicznego towarzystwa.

Jakie wino do pierogów z gęsiną?

Świat kulinarny dostarczył nam dziś wielu emocji i zagadek. Dlaczego? Wino Na Widelcu przyrządza potrawy pod wcześniej zakupione wina lub wymyśla dania i do nich dobiera wino. Na ogół połączenia są intuicyjne, często zgodne z kanonem doboru win do potraw. Zdarza się jednak, że planowana potrawa, ze względu na ilość użytych składników lub przypraw sprawi nam więcej problemów w przyporządkowaniu wina. Tak było tym razem. Pierogi z gęsiną i niepaloną kaszą gryczaną okazały się być nie lada wyzwaniem.

# Klub Kolacyjny nr 1 - Kuchnia staropolska - relacja

Dnia 13 października 2013 odbył się pierwszy klub kolacyjny "Wino Na Widelcu". Tematem przewodnim była kuchnia staropolska, wzorowana na artykułach prof. Dumanowskiego i książce kucharskiej Igi, którą odziedziczyła po swojej babci. Celem klubu kolacyjnego było sprawdzenie, czy wina polskie komponują się z miejscowymi, staropolskimi potrawami.

Kuchnia staropolska - klub kolacyjny

Dnia 13 października 2013 odbył się pierwszy klub kolacyjny "Wino Na Widelcu". Tematem przewodnim była kuchnia staropolska, wzorowana na artykułach prof. Dumanowskiego i książce kucharskiej Igi, którą odziedziczyła po swojej babci. Celem klubu kolacyjnego było sprawdzenie, czy wina polskie komponują się z miejscowymi, staropolskimi potrawami.
Rozpoczęliśmy od aperitifu, którym było wino ze szczepu Seyval Blanc. Wino białe, rześkie i delikatnie kwasowe. Odrobina mineralności i cukru resztkowego (wino półwytrawne) predestynowały je do tego, by wyczyścić kubeczki smakowe i przygotować gości do staropolskich potraw.

 x 

Twój koszyk jest pusty