Pairing

Falanghina i makaron z krewetkami w sosie z karmelizowanych cytryn

Większość z nas odpowie, że do krewetek z cytrynowym dressingiem najlepszymi partnerami kulinarnymi są Riesling i Sauvignon Blanc. Posiadają one solidną kwasowość i często cytrusowy charakter. Naszym zdaniem, równie odpowiednim winem by podać je do takiej potrawy, jest Falanghina. Tak, tak, jest to nazwa białej odmiany winogron, która występuje w Kampanii (południowa Italia). W Polsce mało znana i słabo dostępna w sprzedaży detalicznej. W Kampanii uprawia się ją na wulkanicznych glebach w okolicach Wezuwiusza. Zazwyczaj daje wina wytrawne, ale zdarza się, że jest składnikiem w zestawieniach, z których wytwarza się Passito.

Pierś z kaczki z blinami i białe wino!

Wiedza i doświadczenie to dwie cnoty, których nabycie trwa. Koszt czasu potrafi być bardzo duży, zwłaszcza jeśli chodzi o doświadczenie, stanowiące sól nauki. Człowiek z natury jest leniwy i niecierpliwy. Posiada skłonności do upraszczania sobie życia, dlatego uogólnia wiedzę i idzie na skróty w kwestii doświadczenia. Efektem takiego stanu rzeczy są tablice upraszczające dobór win do potraw dostępne w internecie (np. TAKA)

Wino Na Widelcu dziś kończy pół roku (piszemy ten artykuł 25.09.2013). Wcześniej, od wielu lat gotowaliśmy, piliśmy wino i delektowaliśmy się połączeniami. Uśmiechamy się w głębi duszy, gdy widzimy takie uproszczenia. Sami też nie jesteśmy wszechwiedzący i daleko nam do poziomu wielu sommelierów. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że dobór win do potraw to wiedza oparta na wielu czynnikach wzajemnie na siebie oddziałujących, zbudowana na olbrzymiej ilości niuansach i zaskakujących szczegółach. Potrawa to nie tylko mięso, ale też dodatki, sosy, przyprawy i ogólny charakter dania, konsystencja. Klasyczne potrawy doczekały się klasycznych połączeń, ale w dzisiejszej tendencji do swobodnej interpretacji kuchni może okazać się, że z winem NALEŻY eksperymentować.

Czerwony Burgund i pasztet z leśnych grzybów

Szła, szła i przyszła. Jesień. Wisiała już w powietrzu od kilku tygodni. Przyniosła nie tylko chłodniejsze, krótsze dni, zamglone poranki, dżdżystą aurę i melancholijny nastrój, ale też grzybowe błogosławieństwo. Prawdziwki można było znaleźć w lasach jeszcze latem, ale podgrzybki i kozaki to domena września i października. Uwielbiamy używać ich w naszej kuchni.

Sauvignon Blanc Auslese i sałatka z sera Bergamino

Sauvignon Blanc. Jeden z trzech najczęściej poszukiwanych szczepów świata i w chwili obecnej prawdopodobnie najbardziej modny. W ilości nasadzeń ustępuje tylko Chardonnay. Uprawiany niemal wszędzie gdzie pozwala na to klimat. Z Sauvignon Blanc wytwarza się zazwyczaj wina wytrawne - rześkie, kruche i aromatyczne. Szczep ten daje możliwości opóźnienia zbiorów w celu uzyskania większej ilości cukru w gronach. W sprzyjających warunkach, winogrona mogą być owładnięte szlachetną pleśnią botrytis cinerea. Sauvignon Blanc jest częścią legendarnych Sauternes, tworząc duet z Semillon. Słodkie Sauvignon zdarzają się, ale niezwykle rzadko wytwarzane są bez domieszek innych szczepów. W jednym ze sklepów specjalistycznych znaleźliśmy wino z odmiany Sauvignon Blanc opatrzone dopiskiem "Auslese"! Takiej ciekawostki nie mogliśmy sobie darować. W Niemczech i Austrii wina z tak późnego zbioru to domena Rieslinga, a Sauvignon ustępuje też innym szczepom regionalnym.

Gruner Veltliner i tapenada z pstrąga

O początkach cywilizacji możemy mówić w momencie, gdy człowiek świadomie zaczął używać papryki. Nie, pomyliło się nam, to Węgrzy tak uważają. Oczywiście o początkach cywilizacji świadczy umiejętność wytwarzania wina. Austriacy wiedzę tę posiedli, o czym przekonujemy się za każdym razem, jak otwieramy butelkę tamtejszego wina. Białe wina z odmiany Gruner Veltliner zaskakują i urzekają świeżością i jędrnością. Nawet wina typu Landwein, czyli regionalne.

 x 

Twój koszyk jest pusty