Pairing

Petales de Violettes z serem feta i Tokajem

Wśród wielu interesujących produktów prezentowanych podczas Jarmarku Francuskiego pod koniec maja w Poznaniu, bardzo spodobał nam się słoiczek o francuskiej nazwie "Pétales de Violettes" (płatki fiołków). Pani prowadząca stoisko przekonywała, że jest to miód fiołkowy, ale po skrupulatnej analizie etykiety produktu, stwierdziliśmy że jest to konfitura miodowa z płatków fiołków. Mylący jest napis, mówiący o zawartości owoców (!) 55%, pomimo że w składzie nie ma wzmianki o jakichkolwiek owocach. Podejrzewamy, że zawartość płatków jest tak wysoka. Konfitura pachniała jak miód i zachowywała się jak miód, więc użyliśmy jej do typowej potrawy komponującej się z miodem, czyli do sera!

Zimne VERDEJO i lekka wakacyjna uczta

W te zwrotnikowe upały przypominają się wyprawy na Półwysep Iberyjski... Gorące dni pełne wrażeń i kojące, zimne białe wino w kieliszku. Często spotykanym białym winem w hiszpańskich restauracjach i barach jest Verdejo. Wino ze szczepu o tej samej nazwie, która urzeka świeżością i lekkością, a przy tym posiada przyjemną rześką, ale nie dominującą kwasowość. Aromaty owocowe oraz niuansy miodowe i orzechowe sprawiają, że wiele osób odbiera je jako półwytrawne. Gdy Verdejo jest dobrze schłodzone, a w Hiszpanii chłodzi się je nawet do 6 stopni C., potrafi sprawić ogromną przyjemność w gorący, letni dzień.

Bitki wieprzowe i Pinot Blanc

Przeglądając naszą stronę, zauważyliśmy że zaniedbaliśmy połączenia win z wieprzowiną. Zaniepokoiło nas to, ponieważ mięso ze świnek należy do najpopularniejszych mięs jadanych w Polsce. Aby zadośćuczynić fanom wieprzowiny, popędziliśmy do rzeźnika po kawałek mięska. W oczy rzucił nam się bardzo atrakcyjny kawałek schabu, więc postanowiliśmy zrobić bitki. Na straganie nieopodal sklepu mięsnego znaleźliśmy jeszcze kurki (sezon powoli się kończy), które przydały się nam do sosu.

Yarden i połączenia kulinarne

W upalny piątkowy wieczór, Wino Na Widelcu gościło w Museum Cafe podczas degustacji win izraelskich, organizowanej przez Dom Wina. Grube mury Pałacu Górków, gdzie mieści się Restauracja, dały ukojenie od 30-stopniowego upału, który tego dnia panował w Poznaniu. Marta Kaszyńska - prowadząca wieczór - po krótkim wstępie dotyczącym izraelskiego winiarstwa, przybliżyła uczestnikom charakterystykę producenta, którego wina degustowaliśmy tego wieczoru. Poza winami, czekały inne atrakcje - potrawy kuchni żydowskiej oraz koncert zespołu Kajf.

 x 

Twój koszyk jest pusty