Wino Na Widelcu

SHERRY I POTRAWY

Ha! Idę o zakład, że sporo z Was czytających ten artykuł może na początku zastanawiać się jakimi to przepisami zaskoczy nas ów Pan używając wiśniówki! Otóż niedoczekanie Wasze. Ani słowa więcej o wiśniówce ... a dlaczego? Bo my tu będziemy pisać o winie, o winie z regionu Jerez, którego nazwa po angielsku brzmi Sherry. Przedstawię Wam wino, które wytwarza się głównie ze szczepu winogron o nazwie Palomino, a czasem, w przypadku słodszych wersji Sherry - mieszanek Palomino z Moscatelem i/lub Pedro Ximenz. Najsłodsza wersja Sherry to czysty Pedro Ximenez.

fot. Maciej Sokołowski - Sherry Manzanilla i Oloroso od Lustau

Sercowa strawa caberneta wymaga

Walentynki dopiero za pół roku, a my tu o sercowym podejściu do życia :)
Dziś gulasz z kurzych serduszek zapiekany w bakłażanach. Kolejna prosta w przygotowaniu i ekonomiczna potrawa. Serduszka z wiejskiej kury dokładnie umyliśmy i oczyściliśmy, a następnie osuszyliśmy na papierowym ręczniku. Podsmażyliśmy je delikatnie na dobrej oliwie i dodaliśmy pociętą fasolkę szparagową. Umytego bakłażana przekroiliśmy wzdłuż, lekko posoliliśmy.

Sok który wypłynął wytarliśmy. Wydrążyliśmy środek bakłażana i pokroiliśmy go w kostkę, a następnie dodaliśmy do gulaszu. W międzyczasie upiekliśmy czerwoną paprykę w piekarniku, aż skórka stała się prawie czarna. Po ostudzeniu obraliśmy ze skórki i pociętą w paseczki dodaliśmy do gulaszu. Następnie skroiliśmy młodą cebulkę i również dorzuciliśmy do "serdecznej" potrawy. Dusiliśmy wszystko ok 30 min soląc i pieprząc do smaku. Po zakończeniu duszenia, nafaszerowaliśmy wydrążone bakłażany przygotowanym gulaszem i ułożyliśmy w naczyniu żaroodpornym podlewając niewielką ilością sosu. Całość piekliśmy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dla ozdoby udekorowaliśmy szczypiorkiem.

Bobowe wariacje i winne eksperymenty

Bobowych euforii ciąg dalszy. Przedwczorajsze rozmowy na temat inspiracji bobowych doprowadziły nas do skonstruowania nowego przepisu. Nie wiem, czy ktoś to kiedyś testował, ale nie obrazimy się jeśli będziemy prekursorami. Kochamy hummus i uwielbiamy guacamole. Z młodego zielonego bobu stworzyliśmy pastę, która wygląda jak guacamole, a smakowała jak hummus! Jeśli macie ochotę na eksperymenty poniżej przedstawiamy naszą koncepcję.

Soave i risotto z bobem

Dobrodziejstwa sezonowych warzyw w pełni. Tym razem na naszych celownikach pojawił się bób. Warzywo powszechnie uważane za mało efektowne wizerunkowo, ale jego fani wiedzą, że to małe zdradliwe nasionko potrafi spowodować serię spektakularnych bąków uwieść smakiem i uzależnić jak pistacje. Niech przyzna się ten, kto choć raz nie zjadł całej miski świeżo ugotowanego, młodego i jędrnego bobu... Dziś serwujemy Wam risotto z bobem i krewetkami. Użyliśmy włoskiego ryżu carnaroli pochodzącego z prowincji Vercelli, który ze względu na swoją popularność nazywany jest "królem ryżów". Jest to ryż najczęściej używany do przygotowania risotto, dlatego że podczas gotowania utrzymuje swój kształt i zachowuje oczekiwaną konsystencję. 

Wątróbka w Tokaju i czereśniach

Jedni je kochają, drudzy nienawidzą, ale od zawsze są wykorzystywane w kuchniach wielu narodów... Podroby, bo o nich mowa, są dostępne niemal w każdym sklepie mięsnym i to w bardzo atrakcyjnej cenie, ale dla części społeczeństwa są niejadalne, ponieważ kojarzą się ze zwierzęcymi wnętrznościami. Postaramy się dziś zachęcić osoby nastawione negatywnie i zainteresować fanów ciekawym sposobem na wątróbkę. Użyliśmy młodej wołowej, ale równie dobrze można ten przepis zastosować do wątróbek gęsich, kaczych, cielęcych i indyczych... no ewentualnie kurzych też, ale najlepiej z drobiu ekologicznego.
Gdy spojrzeliśmy na paragon, za 0,5 kg wątróbki wołowej, 0,5 kg czereśni i cebulę, pomyśleliśmy, że jest to potrawa idealna! Tania, pyszna, a na dodatek niepospolita co dodaje jej efekt "wow". Niecałe 8 zł na porcję dla dwóch osób!

 x 

Twój koszyk jest pusty