Pairing
Czarny makaron i białe wino
Lenistwo wakacyjne w pełni, więc prezentujemy kolejny prosty przepis. Tym razem na naszą prośbę danie ugotował znajomy kucharz z zaprzyjaźnionej restauracji :)
Uważamy, że piękno tkwi w prostocie, dlatego mała ilość składników powoduje przejrzystość kompozycji. W dzisiejszym zestawie znalazł się czarny makaron barwiony sepią (barwnikiem pozyskiwanym z mątw), krewetki i cukinia. Doprawione odrobiną czosnku, solą, pieprzem, zagęszczone śmietanką i posypane posiekaną grubo natką pietruszki. Zazwyczaj długość przygotowania dania trwa tyle co ugotowanie makaronu. Tym razem trwało tyle co podduszenie cukinii i krewetek, ponieważ makaron był bardzo cienki i gotował się 3 minuty.
Degustacja win włoskich - 26.07
Już niebawem - 26.07 w piatek - w poznańskim Voyager WineClub odbędzie się degustacja win włoskich. Spotkanie poprowadzi Sławomir Furowicz. Szczegóły spotkania na plakacie poniżej. Zapraszamy w imieniu organizatorów.
CAVA i przekąski na upalny dzień
W taki upał jak dziś marzy się nam zacieniony taras i butelka schłodzonej, hiszpańskiej Cava... albo nie, lepiej cały cooler wypełniony schłodzonymi Cava :) To jest rozwiązanie optymalne. By wieczór był idealny, do zestawu winnego potrzebujemy winnej kompanii - przyjaciół i przekąsek. Na cięższe dania w taką pogodę ani nie ma miejsca w żołądku, ani nie ma tyle energii by je przyrządzić, dlatego proponujemy dwa drobiazgi bardzo szybkie w przygotowaniu...
Macedońskie cuvee i comber z królika
Tym razem wszystko zaczęło się od wina. Pewnego dnia zadzwoniła Iga i powiedziała, że otrzymała w prezencie intrygujące macedońskie, białe wino. Na etykiecie nie znajdował się ani rocznik, ani nazwa szczepu winogron. Jedyne co wywnioskowaliśmy z etykiety to nazwa wina i regionu. Znalazło się tam miejsce na wzmiankę o półwytrawności i o tym, że jest to cuvee, ale z jakich zostało winogron stworzone już nie. Wyszukanie o tym winie informacji w internecie graniczyło z cudem, ale takowe na szczęście się zdarzają. Udało się! Wino Tikves Alexandria Cuvee to nietypowe zestawienie Chardonnay i Rieslinga. Młode, świeże wino pochodzące z regionu Tikves w Macedonii charakteryzowało się aromatami gruszek, brzoskwiń i zielonych bananów. Wino dzięki Chardonnay posiadało strukturę, a dzięki Rieslingowi zachowało rześkość i witalność.
SHERRY I POTRAWY
Ha! Idę o zakład, że sporo z Was czytających ten artykuł może na początku zastanawiać się jakimi to przepisami zaskoczy nas ów Pan używając wiśniówki! Otóż niedoczekanie Wasze. Ani słowa więcej o wiśniówce ... a dlaczego? Bo my tu będziemy pisać o winie, o winie z regionu Jerez, którego nazwa po angielsku brzmi Sherry. Przedstawię Wam wino, które wytwarza się głównie ze szczepu winogron o nazwie Palomino, a czasem, w przypadku słodszych wersji Sherry - mieszanek Palomino z Moscatelem i/lub Pedro Ximenz. Najsłodsza wersja Sherry to czysty Pedro Ximenez.
fot. Maciej Sokołowski - Sherry Manzanilla i Oloroso od Lustau