Wino Na Widelcu

Wino do śniadania! Pomysł na urlop...

Wino do kolacji to sytuacja bardzo romantyczna, a podawanie wina do obiadu uznaje się za zwykłą konieczność. Co zatem z winem do śniadania? Z przykrością stwierdzamy, że jest tylko nieszablonową, urlopową przyjemnością. Na co dzień pracujemy, studiujemy, mamy zajęcia zmuszające nas do prowadzenia samochodu i nie możemy sobie pozwolić na wino podczas pierwszego posiłku dnia. Podczas urlopu sytuacja zmienia się diametralnie!
Przeświadczenie wywodzące się z czasów PRL-u, że wino (oraz inne alkohole) można spożywać tylko po godzinie 13, jest irracjonalne i groteskowe. Kieliszek wina (bądź szklaneczka) do śniadania wprowadza nas w dobry nastrój na cały nadchodzący dzień. Zaczynamy myśleć pozytywnie, jesteśmy milsi dla osób, które napotykamy, nie narzekamy i nie marudzimy. Dzięki temu świat jest piękniejszy. Jak mamy rezygnować z takiego dobra?

Petales de Violettes z serem feta i Tokajem

Wśród wielu interesujących produktów prezentowanych podczas Jarmarku Francuskiego pod koniec maja w Poznaniu, bardzo spodobał nam się słoiczek o francuskiej nazwie "Pétales de Violettes" (płatki fiołków). Pani prowadząca stoisko przekonywała, że jest to miód fiołkowy, ale po skrupulatnej analizie etykiety produktu, stwierdziliśmy że jest to konfitura miodowa z płatków fiołków. Mylący jest napis, mówiący o zawartości owoców (!) 55%, pomimo że w składzie nie ma wzmianki o jakichkolwiek owocach. Podejrzewamy, że zawartość płatków jest tak wysoka. Konfitura pachniała jak miód i zachowywała się jak miód, więc użyliśmy jej do typowej potrawy komponującej się z miodem, czyli do sera!

Zimne VERDEJO i lekka wakacyjna uczta

W te zwrotnikowe upały przypominają się wyprawy na Półwysep Iberyjski... Gorące dni pełne wrażeń i kojące, zimne białe wino w kieliszku. Często spotykanym białym winem w hiszpańskich restauracjach i barach jest Verdejo. Wino ze szczepu o tej samej nazwie, która urzeka świeżością i lekkością, a przy tym posiada przyjemną rześką, ale nie dominującą kwasowość. Aromaty owocowe oraz niuansy miodowe i orzechowe sprawiają, że wiele osób odbiera je jako półwytrawne. Gdy Verdejo jest dobrze schłodzone, a w Hiszpanii chłodzi się je nawet do 6 stopni C., potrafi sprawić ogromną przyjemność w gorący, letni dzień.

Bitki wieprzowe i Pinot Blanc

Przeglądając naszą stronę, zauważyliśmy że zaniedbaliśmy połączenia win z wieprzowiną. Zaniepokoiło nas to, ponieważ mięso ze świnek należy do najpopularniejszych mięs jadanych w Polsce. Aby zadośćuczynić fanom wieprzowiny, popędziliśmy do rzeźnika po kawałek mięska. W oczy rzucił nam się bardzo atrakcyjny kawałek schabu, więc postanowiliśmy zrobić bitki. Na straganie nieopodal sklepu mięsnego znaleźliśmy jeszcze kurki (sezon powoli się kończy), które przydały się nam do sosu.

 x 

Twój koszyk jest pusty