Pairing
Galicyjski deser babuni z czerwonym winem
Galicyjski deser babuni to nazwa przez nas nadana. Nie spotkaliśmy się dotychczas z tym przepisem ani w książkach kulinarnych, ani na blogach. Jak nazwa wskazuje, deser pochodzi z Galicji, a Iga zna ją z czasów, gdy serwowała jej to babcia. Podstawowym składnikiem deseru jest... KASZA GRYCZANA !
W kuchni staropolskiej, a w szczególności w kuchni mniej zamożnych grup społecznych, kasza była istotnym elementem codziennego żywienia. Kaszę jaglaną i gryczaną jadło się niemal codziennie. Do tego stopnia, że gdy dziadek Macieja słyszy o kaszy, mówi, że najadł się jej wystarczająco za młodu.
Sauvignon Blanc - warsztaty winne - 11.07
Już niebawem, 11 lipca (czwartek), druga edycja warsztatów Akademii Wina Mielżyński w Poznaniu. Tym razem temat skupiony na winach z jednego szczepu, dającego różne efekty w różnych częściach świata. Jak zwykle winom będą towarzyszyć odpowiednio dobrane potrawy. Ilość miejsc ograniczona, więcej informacji na plakacie.
Polskie wino z dalekiej północy
Jadąc nad polskie morze, a szczególnie na Środkowe Wybrzeże (Darłowo, Ustka, Rowy, Łeba), lub przejeżdżając trasą Gdańsk-Szczecin, powinniście koniecznie wstąpić do Winnicy Anna de Croy w Głobinie k/Słupska. Jest to położona najdalej na północ polska winnica i jedna z najdalej położonych na północ w całej Europie! Ewenement na skalę europejską! Tym bardziej, że nie jest to winnica amatorska, tylko profesjonalna działalność, a plony z niej są dopuszczone do wytwarzania wina przez Unię Europejską.
winnica Anna de Croy - czerwiec
Grillowana wieprzowina i wino
Wieprzowina to niekwestionowana królowa polskich mięs. Królowa pod względem ilości zjadanego w Polsce mięsa, a nie jej szlachetności i elegancji. Według Jarosława Dumanowskiego, profesora UMK w Toruniu, dania z wieprzowiny pojawiły się w polskiej tradycji dopiero po upadku kuchni szlacheckiej na przełomie XVIII i XIX wieku. Wcześniej były to potrawy rzadkie, raczej mało wyszukane i nie znajdowały miejsca w polskich księgach kucharskich. Cały artykuł Jarosława Dumanowskiego TUTAJ.
Tatar z łososia i Sauvignon Blanc
Dziś serwujemy Wam kolejne połączenie winno-kulinarne z warsztatów, które odbyły się w Museum Cafe pod koniec maja. Motywem przewodnim warsztatów, było wykorzystanie oliwy z oliwek extra virgin od Casas de Hualdo w różnorodnych potrawach. Jednym z ciekawszych momentów spotkania była degustacja tatara z łososia w akompaniamencie nowo-zelandzkiego Sauvignon Blanc. Tatar wykonany rękoma Ani i Marcina (dziękujemy!), którzy byli jednymi z uczestników tychże warsztatów.