Pairing

Stegt flæsk & Cabernet Cantor

Witam na kolejnym naszym wirtualnym spotkaniu. Zabieram Was na kulinarną podróż po Księstwie Danii. Tym razem chciałbym przybliżyć Wam jedną z kultowych potraw wojowniczych Wikingów, którą dziś serwuje się podczas świąt i rodzinnych spotkań.
Kuchnia skandynawska to ogólne pojęcie dla kuchni krajów nordyckich - szwedzkiej, norweskiej oraz duńskiej. Cechą wspólną jest umiejętność wykorzystywania i tworzenia potraw ze składników dostępnych dookoła, przystosowanych do środowiska i klimatu. Jada się wiele ryb, ale także mięsa zwierząt hodowlanych, takich jak wieprzowina.

Tradycyjne potrawy duńskie nie są bardzo skomplikowane. Ponadto, Duńczycy jako naród oszczędny, wykorzystują wszystkie części mięsa w myśl tego, że nic nie może się zmarnować. Typowe dania duńskie, ze względu na swą prostotę, rzadko są znane na świecie. Zwłaszcza, że wiele kuchni innych narodów wykształciło podobne menu. Jednakże istnieją produkty, które nieodzownie kojarzą się z tym krajem.

Tak jak w innych północnych krajach Europy, również w Danii, do przygotowania potraw używa się niewielu przypraw. Nie da się obejść bez podstawowych: soli, pieprzu, czosnku, gałki muszkatołowej, oraz świeżych ziół - pietruszki, koperku i szczypiorku.

Brachetto & ciasto marchewkowe

Iga twierdzi, że nie ma talentu do pieczenia ciast, więc tym razem o przygotowanie deseru została poproszona żona Macieja - Paulina... Mimo braku pełnosprawnego piekarnika, podjęła próbę upieczenia ciasta marchewkowego. Starła 3 marchewki, dodała przesianą wcześniej mąkę (1 i 1/3 szklanki) wraz z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Do całości wsypała cukier waniliowy (1 opakowanie) oraz cukier zwykły (1 i 1/3 szklanki), przyprawiając odrobiną soli (1 łyżeczka) oraz cynamonem (3 łyżeczki), a także dolewając szklankę oliwy extra virgin z odmiany Arbequina. Zawartość miski połączyła w malakserze z ubitymi jajkami (3 szt.) oraz dodała 100 g migdałów w płatkach. Powstałą masę przelała do formy i piekła prawię godzinę w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto zostało posmarowane polewą składającą się z białego serka śmietankowego (200 g), masła (100 g) i cukru pudru (0,5 szklanki). Ser należy utrzeć z cukrem i dodać roztopione w rondelku masło.

# Klub Kolacyjny nr 4 - Puglia - relacja

Dnia 2 marca odbył się kolejny klub kolacyjny Wino Na Widelcu. Tym razem pochyliliśmy się nad kieliszkami wina z Puglii, a także nad tamtejszą kuchnią. Dzięki wsparciu merytorycznemu zaproszonego gościa mieszkającego w Puglii - Tomasza Topolewskiego - mogliśmy odtworzyć klimat południowo-wschodnich krańców Italii.
Rozpoczęliśmy od Prosecco, jedynego wina, które nie pochodziło z Puglii. Wprawiło ono gości w błogi nastrój i przeobraziło kolację w jedną dużą biesiadę. Oby wszystkie spotkania tak się zaczynały. Na stole pojawiły się przysłane przez Tomasza przekąski: suszone pomidory, jabłuszka kaparowe, antipasto capricioso, oliwki leccine a także sześć rodzajów warzywnych pate (pomidorowa, pikantna warzywna pizzica pizzica, z karczochów, z cime di rape, z bakłażanów i z oliwek). Posmarowana pate ciepła bagietka smakowała przecudownie. Do przekąsek zaproponowaliśmy miejscowy puglisjki szczep Bombino. Wino rześkie, soczyste, ale neutralne w smaku. W charakterze podobne do Trebbiano. Świetnie komponowało się z rozmaitymi warzywnymi smakami. Renesansowe mury Museum Cafe, wesoła atmosfera wspomagana winem, chrupiąca i ciepła bagietka oraz oryginalne antipasti sprawiły, że poczuliśmy się we Włoszech.

PĄCZKI & WINO - NIE TYLKO NA DESER

Tłusty Czwartek jak co roku przywita nas bezmiarem pączków. Farsze są rozmaite, królują owocowe, konfiturowe, ale dużym wzięciem cieszą się pączki z budyniem i ajerkoniakiem. Z powodu słodkiego nadzienia, pączek uznawany jest jako deser, chociaż znamy wiele osób, które w Tłusty Czwartek od rana do nocy jedzą tylko pączki, pomijając obiad. Skoro mamy rezygnować z tradycyjnego obiadu w ten dzień, to może dobrym pomysłem będzie przygotowanie pełnego menu składającego się z pączków? Przekąska, danie główne i deser? Oczywiście wszystko z winem.

1. Przekąska - portugalskie pączki Sonhos & Spagnol DOCG Prosecco Valdobbiadene lo Spago (Frizzante).

Sonhos (w jęz. portugalskim - sny) to portugalskie pączki, jednak z zupełnie innego ciasta niż to z którego wytwarza się pączki w Polsce. Skrótowo pisząc, są to właściwie ptysie smażone na oleju i posypane cukrem i cynamonem. Instrukcje jak przygotować Sonhos: 

.

Do Sonhos, świetnie pasowało rasowe Prosecco ze znanej apelacji Valdobbiadene. Lekkie "bąbelki" oraz 11g cukru resztkowego tworzą idealne wino na aperitiff, a idąc krok dalej i cytując słowa producenta - "idealne wino na każdą porę dnia'. W aromacie dominują jabłka, cytrusy oraz kwiaty akacji. W smaku jest zrównoważone, soczyste i lekko mineralne. Więcej o winie znajdziecie tutaj.

Ciasto na Sonhos nie jest bardzo słodkie, lukru brak, a 11 g cukru w winie świetnie komponuje się z mieszaniną cukru i cynamonu na posypce potrawy. Pączek w sam raz na początek i wino w sam raz na początek.

Jakie wino do aglio oglio e peperoncino?

Za oknem, piękny, słoneczny dzień i aż chciałoby się krzyczeć o kolejnych naszych sukcesach. Niestety musimy oznajmić Wam fiasko. Pokonała nas potrawa, po której się tego nie spodziewaliśmy. Pokonało nas danie, które jest spożywane codziennie przez miliony Włochów i popijane winem. Nam się nie udało połączyć tego z winem. Tym bardziej zastanawiamy się jak robią to mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego...?

Rzecz idzie o popularny makaron "aglio olio e peperoncino", czyli z czosnkiem, oliwą, papryczkami peperoncino i pietruszką. Bardzo prosta potrawa, którą zapewne każdy z Was próbował, a jak nie to jest tak łatwa w przygotowaniu, że można ją zaplanować choćby na dziś. Agio olio podane jest zazwyczaj na bazie makaronu spagetti, my zaś użyliśmy wysokiej jakości włoskiego makaronu papardelle.

 x 

Twój koszyk jest pusty