Pairing
Jakie wino do schabowego?
Kotlet schabowy to ikona polskiej kuchni. Każdy Polak jadł go wielokrotnie, zna ten smak na pamięć i będzie miał jeszcze mnóstwo okazji powtórzyć to doznanie. Potrawa jest prosta, szybka w przygotowaniu i całkiem niedroga. W wielu domach serwuje się schabowego co niedzielę, stereotypowo w zestawie z rosołem.
Okazuje się, że kotlet tak wszystkim spowszedniał, że nie zastanawiamy się nad winem, które do niego zaserwować. Przecież to nie kaczka, nie jagnięcina, nie wołowina - to TYLKO schabowy. Pasuje kompot, piwo, sok, woda, a na imprezach czysta wódka... Wino? Jakiekolwiek, które jest pod ręką. A szkoda.
Wellington & Nebbiolo - korespondencja z Kopenhagi
Nazywam się Grzegorz Nosecki i jestem kucharzem w kopenhaskiej restauracji. Dzisiaj, na łamach Wino Na Widelcu, debiutuję w roli korespondenta winno-kulinarnego. Mam nadzieję, że moje propozycje połączeń przypadną Wam do gustu. Przedstawię moje ulubione potrawy, a także dania miejscowej, duńskiej kuchni. Życzę smacznego.
Ciastka z kaki & lekkie wino gruzińskie
Owoc kaki, zwany inaczej karaliokiem lub hurmą, rośnie w ciepłym, okołozwrotnikowym klimacie. W Polsce pojawia się w sprzedaży w grudniu i dostępny jest zazwyczaj przez zimę. Jako owoc egzotyczny często pozostaje niezrozumiały przez konsumentów, ze względu na swój smak. Łatwo się do niego zrazić, gdy nie jest wystarczająco dojrzały, bowiem ma wtedy bardzo cierpki smak. Dobrym zwyczajem zaczerpniętym z Gruzji jest odłożenie ich na szafę na kilka dni po zakupie, aby bardziej dojrzały. Owoc jest gotowy do jedzenia w momencie, gdy skórka jest bardzo pomarańczowa, cały owoc zaczyna być miękki, a po przekrojeniu nie jest biały. Dojrzały owoc kaki jest bardzo słodki i nie ma w ogóle cierpkiego posmaku.
Gulasz z daniela & czerwone Chinon
Po ostatnim przyrządzaniu schabu z daniela, pozostało nam trochę mięsa, które postanowiliśmy wykorzystać do kolejnego artykułu. Pokroiliśmy je w kostkę, poddusiliśmy w sosie o którym pisaliśmy w poprzednim artykule, dodając suszonych śliwek i odrobinę pieprzu. Dzięki temu sos stał się lekko słodkawy i bardziej pikantny. Sprawdzonym i lubianym przez nas dodatkiem do dziczyzny jest zasmażana kapusta kiszona przyprawiona kminkiem i miodem. Całość kompozycji uzupełniliśmy śląskimi kluskami.
Królewskie danie na Trzech Króli: schab z daniela z jajecznicą z kurkami & Tokaji Szamorodni Szaraz
Przeglądając węgierską literaturę kulinarną natrafiliśmy na intrygującą potrawę pochodzącą z siedmiogrodzkiej kuchni arystokratycznej - comber jeleni z jajecznicą z kurkami po hargitowsku. Nazwa pochodzi od gór Hargitta (okolice Kukullo), gdzie wytwarzano wina komponujące się z tym daniem. W związku z dzisiejszym świętem Trzech Króli, podciągamy niniejszy przepis pod danie królewskie... Aby nie być w 100% odtwórczy, zamieniliśmy comber jeleni na schab z daniela, a także wieprzowy smalec na oliwę extra virgin. Pozostały przepis zastosowaliśmy w całości.
Schab z daniela dobrze posoliliśmy, natarliśmy majerankiem i dusiliśmy 1,5 godziny w wywarze rosołowym z dodatkiem wytrawnego wina Szamorodni, liścia laurowego i jałowca. Przed podaniem pokroiliśmy w plastry i przyrumieniliśmy je na oliwie. Najpierw spróbowaliśmy schabu daniela bez dodatków...