Pairing
PĄCZKI & WINO - NIE TYLKO NA DESER
Tłusty Czwartek jak co roku przywita nas bezmiarem pączków. Farsze są rozmaite, królują owocowe, konfiturowe, ale dużym wzięciem cieszą się pączki z budyniem i ajerkoniakiem. Z powodu słodkiego nadzienia, pączek uznawany jest jako deser, chociaż znamy wiele osób, które w Tłusty Czwartek od rana do nocy jedzą tylko pączki, pomijając obiad. Skoro mamy rezygnować z tradycyjnego obiadu w ten dzień, to może dobrym pomysłem będzie przygotowanie pełnego menu składającego się z pączków? Przekąska, danie główne i deser? Oczywiście wszystko z winem.
1. Przekąska - portugalskie pączki Sonhos & Spagnol DOCG Prosecco Valdobbiadene lo Spago (Frizzante).
Sonhos (w jęz. portugalskim - sny) to portugalskie pączki, jednak z zupełnie innego ciasta niż to z którego wytwarza się pączki w Polsce. Skrótowo pisząc, są to właściwie ptysie smażone na oleju i posypane cukrem i cynamonem. Instrukcje jak przygotować Sonhos: .
Do Sonhos, świetnie pasowało rasowe Prosecco ze znanej apelacji Valdobbiadene. Lekkie "bąbelki" oraz 11g cukru resztkowego tworzą idealne wino na aperitiff, a idąc krok dalej i cytując słowa producenta - "idealne wino na każdą porę dnia'. W aromacie dominują jabłka, cytrusy oraz kwiaty akacji. W smaku jest zrównoważone, soczyste i lekko mineralne. Więcej o winie znajdziecie tutaj.
Ciasto na Sonhos nie jest bardzo słodkie, lukru brak, a 11 g cukru w winie świetnie komponuje się z mieszaniną cukru i cynamonu na posypce potrawy. Pączek w sam raz na początek i wino w sam raz na początek.
Jakie wino do aglio oglio e peperoncino?
Za oknem, piękny, słoneczny dzień i aż chciałoby się krzyczeć o kolejnych naszych sukcesach. Niestety musimy oznajmić Wam fiasko. Pokonała nas potrawa, po której się tego nie spodziewaliśmy. Pokonało nas danie, które jest spożywane codziennie przez miliony Włochów i popijane winem. Nam się nie udało połączyć tego z winem. Tym bardziej zastanawiamy się jak robią to mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego...?
Rzecz idzie o popularny makaron "aglio olio e peperoncino", czyli z czosnkiem, oliwą, papryczkami peperoncino i pietruszką. Bardzo prosta potrawa, którą zapewne każdy z Was próbował, a jak nie to jest tak łatwa w przygotowaniu, że można ją zaplanować choćby na dziś. Agio olio podane jest zazwyczaj na bazie makaronu spagetti, my zaś użyliśmy wysokiej jakości włoskiego makaronu papardelle.
Perlisty koktajl
Dziś zestawienie niestandardowe, ponieważ dobraliśmy wino jako składnik potrawy. Nie znaczy to wcale, że wina tego nie mozna wypić. Owszem można i to nawet będzie smakowało lepiej niż w oryginale, czyli prosto z kieliszka.
Kalmary w imbirze i sosie sojowym & M-T/Riesling od Horsta Sauer'a
Przeglądając nasze artykuły zauważyliśmy, że z przepisów na owoce morza prawie wszystko jest z krewetkami (poza jednym wpisem o małżach). Tak być nie mogło! Inne morskie stwory wymagają podobnej atencji. Po krótkiej dyskusji, Iga zaproponowała intrygujący projekt z łączeniem smaków: kalmary w imbirze i sosie sojowym.
Jakie wino do tatara z koniny?
Tatar z koniny jest uważny za najlepszy, i nie sposób się z tym nie zgodzić. Mimo, że mięso z konia jest tematem kontrowersyjnym i trudnym ideologicznie, postanowiliśmy zaryzykować. Uwierzcie nam - było warto!
Mięso z polędwicy drobniutko posiekaliśmy, skropiliśmy sokiem z cytryny, oliwą i doprawiliśmy morską solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Żeby było klasycznie, nie mogło się obejść bez kurzego żółtka, podnoszącego smak potrawy. Mięsu towarzyszyły różnorodne, tradycyjne dodatki takie jak siekany kiszony ogórek, cebula i marynowane grzyby. Ponadto dodaliśmy posiekane kapary, czarne oliwki i anchovies. Wszystko zostało okraszone aromatyczną oliwą z oliwek z odmiany Arbequina, solą, pieprzem i podane z ciemnym, żytnim chlebem. Ze względu na to, że konina jest chudym mięsem, odpowiednia ilość wysokiej jakości oliwy dobrze zrobi potrawie.