Pairing

Chardonnay Wieninger & Risotto ze szparagami i cielęciną

Przyszedł czas na szparagi 2014! Zaczynamy od Risotto ze szparagami w akompaniamencie cielęciny.
Dobrej jakości ryż arborio zeszkliliśmy na oliwie i cierpliwie dusiliśmy podlewając warzywnym bulionem. Pod koniec duszenia dodaliśmy nieco białego wina i tartego parmezanu oraz uduszone na maśle dwa pęczki szparagów jeden zielonych i jeden białych. Przed podaniem całość posypaliśmy posiekaną natką pietruszki.

Polskie wina w SPOT - 26.04.2014

W minioną sobotę mieliśmy okazję odwiedzić poznański SPOT, w którym odbyły się warsztaty na temat polskich win. Poza corocznym Konwentem Polskich Winiarzy, nieczęsto w jednym miejscu i to poza Warszawą można spotkać, jak to ujął prowadzący Tomasz Prange-Barczyński, "creme de la creme" polskiego winiarstwa. Winiarze przyjechali osobiście i poza ekstremalnie fachową prelekcją Pana Tomasza, uzupełniali panel merytorycznymi informacjami dotyczącymi własnych win, szczepów i upraw.

Na Święta: Szynka z jelonka w chrzanie & Gruner Veltliner

Tradycyjnie w wielu krajach na Wielkanoc przyrządza się jagnięcinę, ze względu na to, że wielkanocne jagniątko już na naszej stronie znajdziecie, w tym roku postanowiliśmy przygotować szynkę z jelenia, a właściwie młodego byczka.
Mięso marynowaliśmy 24 godziny w roztworze z octu i ciepłej wody zagotowanej z cebulą, czosnkiem, zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Następnego dnia szynkę oczyściliśmy z marynaty, natarliśmy grubo morską solą, posmarowaliśmy oliwą i piekliśmy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia odwróciliśmy i dodaliśmy cebulę i czosnek wraz z przyprawami odsączonymi z marynaty.

Wina do świątecznej, wielkanocnej szynki

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne i zapewne tak jak Wy nie możemy się doczekać wykwintnej uczty. Wielkanoc nie kojarzy się z tradycyjnym menu, tak jak to jest podczas wieczerzy wigilijnej. Tym razem nacisk kładziony jest na świąteczne śniadanie. Niemniej zarówno w Wielką Niedzielę, jak i Poniedziałek w naszych domach jada się świątecznie podczas obiadów i kolacji. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was propozycję potrawy i dobraliśmy wina.

Na świąteczny stół proponujemy szynkę, podaną jako danie główne z knedlami (mogą być pyzy) i czerwoną kapustą. Przepis austro-węgierski (za wyjątkiem sosu), więc dobraliśmy wino węgierskie i austriackie. Najpierw o potrawie...

 x 

Twój koszyk jest pusty