Pairing

Na Święta: Szynka z jelonka w chrzanie & Gruner Veltliner

Tradycyjnie w wielu krajach na Wielkanoc przyrządza się jagnięcinę, ze względu na to, że wielkanocne jagniątko już na naszej stronie znajdziecie, w tym roku postanowiliśmy przygotować szynkę z jelenia, a właściwie młodego byczka.
Mięso marynowaliśmy 24 godziny w roztworze z octu i ciepłej wody zagotowanej z cebulą, czosnkiem, zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Następnego dnia szynkę oczyściliśmy z marynaty, natarliśmy grubo morską solą, posmarowaliśmy oliwą i piekliśmy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia odwróciliśmy i dodaliśmy cebulę i czosnek wraz z przyprawami odsączonymi z marynaty.

Wina do świątecznej, wielkanocnej szynki

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne i zapewne tak jak Wy nie możemy się doczekać wykwintnej uczty. Wielkanoc nie kojarzy się z tradycyjnym menu, tak jak to jest podczas wieczerzy wigilijnej. Tym razem nacisk kładziony jest na świąteczne śniadanie. Niemniej zarówno w Wielką Niedzielę, jak i Poniedziałek w naszych domach jada się świątecznie podczas obiadów i kolacji. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was propozycję potrawy i dobraliśmy wina.

Na świąteczny stół proponujemy szynkę, podaną jako danie główne z knedlami (mogą być pyzy) i czerwoną kapustą. Przepis austro-węgierski (za wyjątkiem sosu), więc dobraliśmy wino węgierskie i austriackie. Najpierw o potrawie...

Jakie wino do piersi kaczej?

Pierś z kaczki to wdzięczny kawałek mięsa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Świetna jest smażona, pieczona, grillowana, w sosach i bez, a także w różnym akompaniamencie dodatków. Uwielbiamy, gdy kacza pierś w środku jest soczysta, a jej skórka chrupie w ustach. Dziś zaprezentujemy wersję przekąskową, czyli pierś z kaczki na plastrach pieczonych buraków i jabłek.

Gravlax & Rose

Dzisiejszy artykuł jest kontynuacją przeglądu duńskich potraw. Ostatnio prezentowałem kopenhaski boczek, a dziś na talerzu pojawi się potrawa kojarzona z całą kuchnią skandynawską - gravlax. Jest to potrawa niezwykle prosta, ponieważ składa się z zaledwie kilku składników. Najważniejszym z nich jest świeży łosoś, a jego w Danii jest pod dostatkiem. Poza rybą potrzebujemy przypraw - soli i cukru, które były i będą podstawą w każdej kuchni. Sól od pokoleń była przyprawą, która nadawała potrawie smak, ale jednocześnie była środkiem konserwującym i chroniącym potrawę przed psuciem, co jest szczególnie ważne przy surowych produktach. Zwieńczeniem gravlaxa i kluczowymi elementami są świeży drobno posiekany koperek oraz cytryna.

 x 

Twój koszyk jest pusty